vineri, 4 septembrie 2015

Simboluri stravechi - partea I


I. PENTAGRAMA este  unul dintre cele mai vechi simboluri de la crearea Universului si pana in prezent, simbolizand Microcosmosul, omul intrupat, calea prin care lumea materiala a primit perfectiunea spirituala. Fiind considerat cel mai important simbol magic din istoria omenirii pentru multe culturi stravechi, de la cea Mayasa  la cea Indiana, Chineza si Egipteana, a fost gasit inscriptionat pe zidurile pesterilor din Neolitic si in desenele  cuneiforme pe placi de ceramica sau lut din Babilon.
In textele sumeriene pentagrama reprezinta cele 5 planete vizibile, iar dupa marele matematician, ocultist si filozof grec Pitagora 5 reprezinta numarul omului din motivul diviziuni corpului sau: cap, maini, picioare  si totodata fiecare dintre cele 5 varfuri ale pentagramei reprezentand unul din cele 5 elemente care constituiau omul : focul, apa, aerul, pamantul si eterul. Adeptii lui Pitagora au folosit-o ca un semn al recunoasterii, o salutare sau o parola, ei numeau pentagrama ” Hugieia” care se traduce ca ” sanatate / intregime/ binecuvantare Divina “ , dar si in timpul lui Paracelsus (cca.1493-1541) era cunoscuta si folosita sub denumirea de “Hugieia”.
In traditia Cabalistica pentagrama reprezinta cei 5 Safiroti din partea de sus a Arborelui Vieti, 5 numere care erau indivizibile reprezentand fortele arhietipale: justitia, intelepciunea, intelegerea si splendoarea.

Cornelius Agripa (1489-1535) adauga cele 7 planete care guverneaza partile corpului: pe cercul exterior Marte-guvernatorul capului,Venus-guvernatorul mainii drepte, Mercur-guvernatorul piciorului drept,Saturn-guvernatorul piciorului stang, iar Jupiter-guvernatorul mainii stangi. In interior Soarele stapaneste pieptul- plexul solar, iar Luna, stapana procreatiei, organele genitale.
Antici erau uimiti de faptul ca planeta Venus descria o data la 4 ani o pentagrama perfecta si datorita acestui ciclu ei au fixat olimpiadele o data la 4 ani, iar simbolul oficial al acestora era chiar pentagrama.
Pentru druizi pentagrama reprezenta capul lui Dumnezeu, iar celtii au folosit-o  si asociat-o cu zeita Morigan. Mai tarziu acest simbol a fost des intalnit si in Crestinism si reprezenta cele 5 rani ale lui Iisus si era de asemenea un simbol al celor cinci simturi. Incepand cu anii 1980 ( conform wikipedia) pentagrama a fost adoptata de religia   Wicca care se bazeaza foarte mult pe natura, iar pentagrama era o reprezentare a elementelor naturii, cele cinci colturi ale acesteia avand corespondentele apei, pamantului, focului, aerului si spiritului.

Pentagrama indreptata cu varful in sus sombolizeaza acel om care este concentrat asupra mintii si  asupra ascensiunii spirituale. A fost si este folosita si cu varful in jos de catre satanisti  in ritualurile lor de invocare si de magie pe care le practica.
Daca  pentagrama este intr-un cerc se numeste pentacul sau sigiliu si asa cum  ii sugereaza numele, ea sigileaza corpul si il protejeaza impotriva oricarui atac energetic .

Pentagrama are puternic rol protector, deschide conexiunea cu Universul, armonizeaza energiile celor 5 elemente si inlatura energiile si entitatile negative din aura si campuri, corpuri. Recomand sa fie purtata, desenata pe hartie, in casa, la birou sau in masina si proiectata mental in chakre sau de jur- imprejurul  corpului pentru protectie.


by KrysTyna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu